Mercury Falling

Mar
9
1996
Amsterdam, NL
Paradiso
Share
Sting at the Bourbon Street Cafe: Nederlandse fan zingt samen met Sting...

''Toen ik later die video terugzag, barstte ik in janken uit''. Ed Citroen uit Spijkenisse kan het nog steeds niet geloven. Al 15 jaar is hij Sting-fan en plotseling zat hij op een podium samen met zijn idool en mocht zelfs een liedje met hem spelen! De ontmoeting vond plaats op de fanclubmeeting, afgelopen zaterdagmorgen in het Amsterdamse Cafe Bourbon Street. De superster die als voorbereiding op zijn wereldtournee twee shows in het Amsterdamse Paradiso gaf, was er speciaal vroeg uit zijn bed voor gekomen. Maar bemerkte tot zijn schrik dat er een podium met een microfoon voor hem klaar stond. '' Verwachten ze dat je 's ochtends vroeg een paar liedjes gaat zingen. Niet m'n favoriete bezigheid'', vertelde de 44-jarige multimiljonair me na afloop van zijn geslaagde Paradiso-concert.

Voor Ed echter was het de ochtend van zijn leven. Want na de twee songs die Sting voor z'n Nederlandse fans ten gehore had gebracht, mocht hij zijn zelfgeschreven Nederlandstalige liedje 'Tijd Tijd (Het gaat zo vlug)', dat over Sting gaat, voor de oud-bassist zingen. ''En daarna mocht ik met hem 'Message In A Bottle' zingen'' vertelt Ed trots. ''Dan weet je niet wat er door je heen gaat, als je opkijkt en jouw idool naast je zit. Het blijkt een verschikkelijke aardige gozer, zonder kapsones. Overigens Sting had z'n gitarist mee en die begeleidde Sting op zijn gitaar'', aldus Ed.

(c) Telegraaf by Ron Peereboom Voller (thanks to Markus)

Sting zoekt evenwicht in Paradiso...

Om hem uit te maken voor jokkebrok gaat veel t ever. Laten we het dan vriendelijk verwoorden en zeggen dat Sting over een zeer selectief geheugen beschikt. Altijd als hem naar anekdotes uit het verleden wordt gevraagd, geeft de 44-jarige zanger hoofdscuddend te kennen dat hij zich domweg te weinig van die tijd herinnert on aam zo'n verzoek gehoor te kunnen geven. En helemaal als dat betrekking heeft op zijn dagen met The Police.

Dit weekeinde, toen de Engelse popster twee keer het kleine podium van Paradiso in Amsterdam betrad, moet Sting dan weleen unieke flits van helderheid heebn gehad, De datum waarop hij daar voor de laatste keer een concert had gegeven, wist hij lotselling precies uit zijn hoofd: 25 maart 1977. The Police trad toen op in het voorprogramma Wayne County & The Electric Chairs. Wie zegt u? Ja, zo kan het lopen in de popwereld. ''Ik moet zeggen: er is hier wel het een en ander veranderd'', vertelde Sting zijn ruim duizend toehoorders op de eerste avond. ''Paradiso is mooier geworden.''

Het was wederom een unieke aangelegenheid, een superster als Sting die met zijn band opstrad in een zaal uit het Nederlandse clubcircuit. De twee shows waren bedoeld als opmaat voor een lange Europese tournee. He zou ze kunnen zien als de ontbrekende schakel tussen de oefenruimte en het Sportpaleis Ahoy', Uniek? Zonder enige twijfel, maar onder gevierde popmuizkanten is het een trendom terug te keren naar de intimiteit van spelen in een club, in plaats van een sporthal of een stadion. Dikwijls ook kiezen ze Amstersam uit voor zalen die in feite een paar maatjex te klein voor hen waren. Daardoor is het pupliek zelfs een beetje gewoon geraakt aan het fenomeen. Bij het concert van Sting in Paradiso derhalve geen rijen vanensen voor de deur, gillen enmend om een toegangsbewij Op de deur was slechts een par met een lange tekst bevesti waar op onder meer stond der vanavond camera's aanwe zouden zijn. ''Het komt en neer dat je je binnen enigsz moet gedragen'', melded deolijke portier van Paradiso. ''Vet voor je het weet, ben je zo op televisie.''

Die portier, gewend in wat ruigere muziek dan van Sting, vergat gedragen zich wel. Ook vlak voor aanvang ben in de zaal was de opwinding nog niet te voelen. Geheel onbewust werkte ook Sting mee aan de lichtelijk brave stemming van het publiek. In de geschiedenis van Paradiso zal het zelden zijn voorgekomen dat ook precies! - op tijd aanving. Om klokslag tien uur kwam Sting de bühne op.

Het optreden begon fltsend. Logisch, want het veroorzaakt altijd een ongewone beroering om lemand die miljoenen CDs heeft verkocht van zo drie dichtbij te zien. Sting op dir meter afstand, daar is geen fan tegen bestand. Met het bovenlijf gehuld in een overhemd met zebraprint zag hij er jeugdig, bijna jongensachtig uit. Maar in dit geval speelde er meer dan charmeren en gecharmeerd worden. De muziek klonk zeldzaam goes. Al in die eerste minuten werd duidelijk dat er fit jaar nog geen betere band in Amsterdam had opgetreden dan die van Sting. Verder was er uitermate veel zorg besteed aan de afstelling veel zorg besteed aan de afselling van het geluid.

Na een paar liedjes daalde de euforie weer. De concerten in Paradiso boden voor Sting tegelijk een geigenheid om de nummers van zijn nieuwe CD 'Mercury Falling' te testen. En dat beviek helaas een stuk minder. Ook in levenden lijve bleek het repertore van deze CD, met voorsprong zijn minste solower, maar niet te kunnen beklijven. De woilige nummers met futloze, gemakzuchtige arrangementen veranderden in een kleine zaal in Amsterdam niet acuut in ware toonbeelden van muzikaal vernuft. Zij zaten vaak zeifs lelijk in de weg, haalden de vaart uit een verzordg optreden.

Ergens op driekwart van het optreden hersiden Sting en zijn begeleiders zich knap. Toen hadden zij exact midden weten te vinden tussen goede lied jes en een technisch uitzonder lijk hoog niveau. Teleurstellend was dat zelfs in de ongebruikelij ke omgeving van Paradiso ver rassingen achterwege bleven Bekende hoogtepunten als 'Fragile', 'Roxanne' en 'Englishman In New York' gaven de finale var zijn nieuwe show weer de mees te kleur. Sting heeft nog dertier dagen voor zijn concerten in Ahoy' op het programma staan Dat moet voldoende zijn om ei daar iets heel mmois, iets hee evenwichtigs van te maken.

(c) Algemeen Dagblad by David KleijwegtSting: perfecte maar gezapige show...

Steeds meer grote sterren weten de weg te vinden naar het knusse en in popkringen legendarische Paradiso in Amsterdam. De voormalige kerk in de hoofdstad vormde al eens het decor voor shows van toppers als David Bowie en Lenny Kravitz, en het vorig jaar nog wa shet de Rolling Stones die de poptempel als voorbereiding op hun Europe-se tournee plat speelde.

De laatste in de rij is Sting. De voormalige Police-bassist gaf er zaterdag en gisteravond twee try-out-concerten voor zijn komende wereldtournee, die hem eind deze maand naar de Ahoy in Rotterdam zal brengen. En ook deze 44-jarige superstar had weining moeite om het selecte gezelschap genodigden, internationale persvertegenwoordigers en fans in de intieme Pardiso-sfeer te overtuigen van de kwaliteit van zijn nieuwste serie liedjes, die hij bijeen bracht op zijn leatste CD 'Mercury Falling'.

Voorfa nog had hij laten weten voor Paradiso - waar hij met The Police aan de vooravond van de grote doorbraak in '77 nog heeft gespeeld - te hebben gekozen om zo zijn immer loyale Nederlandse fans voor hun niet aflatende steun te bedanken. Dat ze hem ook weleens op de zenuwen werken bleek halverwege het concert, tien een geirriteerde Sting twee knalgele opblaassaxofoons uit de handen van voortdurend voor zijn gezicht zwaaiende fans griste en ze later maar achterop het podium met zijn blazerssectie liet playbacken om van het over-enthousiaste duo af te zijn.

(c) Unknown newspaper
Comments
0

PHOTOS

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img